Adakan Anda Baru Memasuki Alam Pekerjaan?
Hari ni MK nak share a few tips for fresh graduate. Tips ni berkenaan dengan memasuki alam pekerjaan, this 3 weeks im transfering my task to new staff. So this is basically my experience...

1. Sentiasa Bersedia-Apa jua kerja yang bakal anda buat, hendaklah bersedia. Kemungkinan besar tugas yang bakal anda pikul itu tugas yang mencabar.

2. Be A Fast learner-Biasanya bila anda mula bekerja ditempat baru, anda mungkin menggantikan staf yang akan berhenti kerja atau company is expanding. So extra staff is needed. Jadilah seorang yang cepat belajar, ambil nota atau baca policy and procedure yang telah disediakan. Jika anda bukan dalam bidang tersebut put extra effort to know the whole process or basic knowledge of what are you going to do.

3. Dont fight with your Guru-Be patience dear..sometime kena dengar something yang kita rasa tak puas hati. Jangan melawan buat donno jer. Dont be to emotional. Selalunya dorang tak bermaksud nak kenakan anda, tapi nak anda master the task. No heart feeling ya.

4. Avoid Spoon Feeding-Try to do it yourself first. If you dont know anything go to your superior they will help you. But first you should know what to ask. Bear in mind please dont ask every step ya.. or you all boleh agak apa yang akan berlaku lepas tu.

5. Dont Show Your Weaknesses-Being a fresh graduate, you should learn how to adapt with the working environment. Try to overcome your weaknesses, tak kira la dari segi mana sekalipun. Dont let people look down on you.

So frenz, kalau ada tips yang nak add silakan. Sharing Is Caring! Tata..
Labels: edit post
6 Responses
  1. zaidi ali Says:

    Salam Tuan Tanah,

    Tingginya nilai saham seseorang pekerja terbukti apabila cutinya sukar diluluskan dan sekiranya diluluskan pula, bossnya akan kelihatan di tempat kerja seperti seorang buta yang kehilangan tongkat!


  2. Salam Zaidi..agree with you..


  3. SHAIKH Says:

    bagus tips2 MK..
    lama x singgah jgk..mcm mn hari mk?
    ok?mk sihat?


  4. kirana Says:

    Bagus tips tok. Dpt pakei panduan di masa depan.

    Mun kmk sikda d tpmat keja sikda pun bos kmk rindu ngan kmk. Tapi bila kmk dh molah keja, mala kenak puji jak. Sik tekaber nok nahan idung kembang gik.


  5. Shaikh: Sy ok..sihat..sibuk cikit lately..


  6. Kirana: heheheh..ya ka? Mun cm ya cover2 ckit nok kembang ya..