Miscarriage
To all mom & mom to be out there,

Ini pengalaman pahit yang MK tak pernah lupa. Berlaku tahun 2006, tahun ni tahun penghijrahan MK ke K.L, sebab mengikut tuan inspektor yang bertugas di Bukit Aman. Bila kita mengharap sesuatu kita tak dapat, memang kecewa sangat.

Masa tu dah masuk 11 weeks, pas tu MK spot got some bleeding. Tak banyak cikit2, MK gi klinik tapi doktor kata ok. 2nd day tu still bleed lagi..and on the 3rd day cakap kat huby come we have to go to hospital to check. Sebab huby nak cepat just drop me at the hospital, HKL. Need to wait a few minutes before they send me to the doctor. Nak tunggu doktor periksa plak amik masa, rasanye berjam jugak la MK tunggu.

Bila turn MK, doktor tanye apa yang berlaku. MK crita la suma, pas tu doktor buat scan. Betapa luluh nye hati MK bila dapat tau yang dah takde ape2 yang tinggal, cuma ada sarung jer kat dalam. MK nangis, rasa tertekan sangat. Doktor cakap, its all about the baby itself yang tk grow. Supposed kalau baby dah 11 weeks dah leh dapat tengok dia punye bentuk. Bayangkan that time MK sorang2, sebab huby just antar je dia ada tugas. Rasa sedih yang teramat, cikit2 nangis.
During that period MK cepat tersentuh. Nasib la dapat huby cam tn inspektor yang banyak bersabar..dengan MK ni. Dia jaga MK, terpaksa terima MK marah2 kat dia. Rasa psycho sangat that time, bila tgok orang ada baby. Dah la family jauh, nak nak that year mak MK leh dapat 4 cucu dari 4 anaknya.

That time actually MK patutnya dah mula keja kat satu accounting firm ni. So terpaksa tangguhkan, dapat cuti sakit 2 minggu. Doktor suruh rehat 6 bulan baru boleh conceive lagi. Tepat2 6 bulan, MK conceive. Keja dah stabil, suma dah ok. Alhamdulillah sebab MK memang takde ape masalah during pregnancy. This pregnancy MK betul2 jaga. Yang bestnye masa pregnant Fikri, Fikri slalu jadi model. MK wat check up kat PPUM, dia orang call suh jadi model tuk a few occasion jugak. Scan 3d skali, leh tgok muka dia waktu dalam kandungan lagi. Waktu nak bersalin pun mudah, rasa sakit sikit2 terus bukak 8cm..masuk labour room a few minutes dah bersalin.

Kat bawah ni MK share sign of miscarriage:

If you suspect you may be miscarrying, contact your doctor.. Miscarriage symptoms may include:

Complete loss of all pregnancy symptoms (although symptoms will come and go throughout pregnancy and that can be normal)
Bleeding - usually quite heavy and red (brown blood does not necessarily indicates a possible complication as it is likely just old blood)
Severe cramping (mild cramping can be normal in pregnancy)
vomiting and/or diarrhea
Passing tissue or grayish matter

Labels: edit post
4 Responses
  1. Mira Says:

    1st trimester tok mmg menakutkan.. gine gik mok jaga kandungan ooh? takut yg diharapkan x menjadi... frust kelak


  2. Mira,mcm kamek pas miscarriage ya, suma benda kmk hati2, monitor mena2 perkmbgan baby mek,monthly check up mun ada apa2 query tanyak jak ngan doktor, baca banyak,,xboh ssh hati kita doa sumanya berjalan lncr..InsyaAllah..


  3. zaidi ali Says:

    Benarlah firman Tuhan yang bermaksud,

    "Allah mengetahui apa yang dikandung oleh setiap perempuan, dan kandungan rahim yang kurang sempurna dan yang bertambah. Dan segala sesuatu pada sisi-Nya ada ukurannya." (ar-Ra'du 13:8)

    Sewaktu umurnya 16 minggu, janin telah dijadikanNya cukup sifat seorang bayi..lalu ditiupNya roh ke dalam bayi itu. Setiap keguguran itu ada sebabnya dan Allah Maha Mengetahui.Saya berpendapat sekiranya Tuhan tidak menggugurkan kandungan itu, mungkin bayi lahir tidak cukup sifat. Ini akan menyebabkan tekanan yang lebih teruk kepada ibu berbanding keguguran.

    Andainya, MK seorang akauntan yang perlu mengesahkan penyata kewangan tahunan syarikat. Staf MK telah menyiapkan 30% penyata tersebut dan bila MK semak, beliau tertinggal Akaun Belum Terima yang amat penting. Sudah tentu MK suruh staf tersebut koyakkan dan buat semula dari awal. Tuhan tak pernah silap! Kita yang selalu silap bila kita lupa yang kita telah terlupa.

    ~wallahu a'lam.


  4. zaidi:betul tu, tiap perkara yang berlaku pasti ada hikmahnya, Allah Maha Mengetahui..