PTD...
Well actually banyak benda yang MK dah telepas nak crita semenjak dua menjak tok. Disebabkan oleh kesibukan kerja kat opis ngan kat umah sik sempat nak bertenet cos balit akhir jak. Recently kamek pegi ambik exam PTD, last Saturday (21.02.2009).

It takes whole day to do the exam, started 9am sampe 4.05pm. Ada lima bahagian suma nya, termasuk part esei BM & BI. Mula pagi ya paper untuk soalan am tentang Malaysia. Maka keluar la cdak DEB, ASEAN, mahkamah2 ya. Actually cdak madah soklan nya akan berkisar hal-hal macam ya juak. Nak dijadikan crita sik sempat gilak nak mentelaah ntam bz. Ari sebelom ya jak ncarik suma info tok. Rasa skolah baru jak. Jawapan multiple choice.

Part ke 2 esei BM, apa lagi sesi goreng menggoreng pun berlaku. Ada tiga soalan, hanya pilih satu jak. Kamek ambik soklan pasal pembinaan dilereng2 dan cerun bukit, macam yang berlaku kat Bukit Antarabangsa ya.

Part 3 esei BI, ada 3 soklan juak pilih satu. Time tok pande sik ada idea indah nak kua. Kamek milih soklan cctv kat public places, setuju ka sik setuju..some people said it invades privacy, so berik reason ngan example.

Dapat dirumuskan esei tok slalunya benda2 yang berlaku kat sekeliling kita recently, so baca paper mungkin dapat banyak input la. Time break sebelom start esei BM tadik ya, ada la sorang minah tok..nya pon nanyak ngan suma orang dalam kelas ya..ada 10 jak kali. "Hi kengkawan rasanye soklan ape yang bakal kuar yer".. lalu nya pun pom pam pom pam merik idea ngan ramalan soklan yang nya rasa akan klua. Aduh bisa palak mikir, tekanan lalu jak.

Pas ya break for lunch, skolah yang MK pegi ya SM Aminuddin Baki, kat kampung Pandan. Sik familiar gilak area ya, so suh huby ambik gi lunch. Nya pon gi molah keja sikit kat opis nya, sik juak jauh ni la dari Bukit Aman ya..Gi mkn Mekdi jak la..kat are Sungei Wang.

Pas lunch break start lagi, soklan Math..40 soklan. Hehehe dah la tengah ari panas, mata yang ngantuk lalu terbukak besar..sik jadi nak ngantuk. Soklan berpeluh juak la molah, last 10 question ya make logic jak. Sik sempat nak ngira..

Last skali soklan kefahaman BM & BI, ada 20 soklan sumanya. Ok juak la..Klua dari ya huby nanyak cam ne.. 50 50 jak..Hehehe mun lulus ya kali nasib la...Tok la rasa give up nak try gomen tok...
Labels: edit post
10 Responses
  1. Audio Says:

    Ermmm...k apa exam PTD ya ka? sik paham mek :|


  2. Dayu Says:

    http://www.kerja-kerajaan.com/index.php?ref=dayuyuna


  3. T'zah Says:

    Boh give up lok eh... PTD ya cepat nait pangkat... after 4 years service dah dapat nait 44, yg lain nunggu 10 thn baruk pat nait... arap2 kitak dapat k....


  4. Kat INTAN jalan elmu kah ktk PTD?? Hehehe..


  5. Audio: PTD ya Pegawai Tadbir Diplomatik..salah satu govt pun post la..



  6. T'zah: Sik tauk la Zah, dah masuk 30 sikda satu pun nyangkut gik, rasa putus asa jak..


  7. Onggon: Kamek baru amik exam jak, lom tentu dapat gik..


  8. Khairul Antasha Says:

    nang susah aih exam PTD ya.. kmk dah 2 kali seat exam tok..nang soklan2 nya lebih kepada isu2 semasa..pas seat exam kelak agik ada stage lain...give up..give up..harap2 ktk lulus.


  9. Khairul Antasha: kamek tawakal jak la...lalu down mek ari ya..