Chickenpox
Oleh kerana MK dah kena chickenpox ni, MK nak kongsi dengan suma serba sedikit mengenai penyakit ini:

Chickenpox amenda lak tu?
-Disebabkan oleh sejenis virus dipanggil varicella zoster.
-Develop a rash of spots that look like blisters all over their bodies

Bila dapat chickenpox ape jadik?
-Hidung berair, bersin, batuk, sakit perut, rasa tak sehat dan boleh dapat demam pun.
-Lepas 1-2 hari baru la nampak tompok2 merah mula2 dekat muka dan dada.
-Kadang2 boleh dapat dari kepala sampai kaki jugak.
-Selalunya yang keluar dulu akan baik dulu, bila blister tu pecah, dan mula mengering.

Macam mana boleh merebak?
-Menda ni selalunya berjangkit, tempoh yang paling senang berjangkit ialah hari ke 2 sampai hari ke 5.
-Ia disebarkan secara batuk, bersin, even bercakap pun boleh bila tiny dorps come out of the mouth and nose.

Gatal tak?
-Gatal bukan main lagi, kalau tak pikirkan bekas nye dah lama dah MK garu.

Macam mana nak kurangkan gatal?
-Sentiasa berada dalam keadaan sejuk or dingin. Kalau peluh ngan panas lagi la gatal.
Boleh letak kain basah kat affected areas.

-Make sure kuku sentiasa pendek, kalau garu pon tak la sampai luka2.

-Mandi air suam.

-Sapu calamine lotion, boleh legakan kegatalan tu.

Harus diingat menggaru sehingga tidak ingat dunia kena le terima hakikat nya nanti akan tinggalkan parut. Lepas tu boleh mengundang bakteria2, so jangan garu nanti kena skin infection plak.

Sekiranya anda ada mempunyai anak2 kecil, dapatkan vaccine chickenpox kat klinik2 berhampiran. Tapi apa yang doctor advise kat MK, biar anak dapat chickenpox tu naturally, nanti dia akan form antibody tuk lawan virus ni. Apepun memang dugaan la bagi MK, hua tak leh gi mana2 sebab sakit. Cuti panjang ni, bosan jer!!!
Labels: edit post
4 Responses
  1. Maz Says:

    kesiannya ngn kitak! mesti boring tahap dewa dewi kat umah.sabar jak la....


  2. Audio Says:

    Haihhh...aher juak kitak kenak ciken pok? Mek masa umor 22 gik dah kenak koh ehek. Anyway, get well soon! XD


  3. MakModen Says:

    aih.. otedah! bukan salu chicken pox kenak time kecik jak kah owh..? camne pande tang ada2 kenak jak oh... kamek sik pernah kenak maseh.. naudzubillah.. pi mek dah mintak vaccine reya.. waktu umo mek 24 ehehe.. takuit!!


  4. MakModen aok menar ya..mun UM student area tok la sidak diam...ya la better berik vaccine ngan anak kitak juak, mun kenak at least sik teruk gilak..