Keluar Dari Pertapaan
Hari tok buat pertama kali nya lepas kenak chickenpox MK kua dari rumah. Semata2 nak meli sayur ikan, peti ais dah kosong. Mun ada huby kat rumah tek nang sik perlu la MK kua, udah la muka agik bertompok2 mcm tok. Marek kazen MK nok kat rumah ya dah nulis panjang list benda nak dah sik da. Actually MK amik kazen jaga anak merangkap molah keja umah, ala2 pembantu lah gia. Senang si arap gilak nok ngambik orang Indon tok, macam2 crita dah di dengar. Agik pun senang la amik orang kita, sik susah hati bah.

Tepat kol 11.40 turun ngambik abang Irfan (anak sulung), kat Smart Reader Kids. Pas ya mbak nya minum kejap kat kedai mamak, pekena roti canai telur. Pas ya baru la menuju ke pasaraya paling dekat ngan umah MK ya. Sebelum masuk kedai ya tek bertempuh ngan sorang mamat ya, merungut nya suma barang mahal. Malas gilak nak ambik pusin, kat area MK diam tok memang padat sikit penduduknya, ada banyak flet and apartmen. Mun kitak orang penah nenga nama Pantai Hillpark, dekat2 area ya la MK diam.

So dari sekaya2 manusia sampe la ke orang yang berpendapatan sederhana. Kadang2 kesian juak, mun nangga sidak beli ikan ngak 2 ekor, bawang barang 5-6 bijik jak. Pelik juak mula2, tapi lamak2 dah paham. Sigek gik kadang2 dapat la nemu artis, ada rame yang diam kat Pantai Hillpark ya, tp sik eran..hehehehe.

Mula la tugas menyoping tok, kamek tok jenis yang mun berbeli ambik jak ngkah dalam bakul. Kecuali cdak sayur ngan ikan jak kenak tauk reganya, cos kadang2 mahal juak. Tapi tetap membeli. Last sekali ncarik gula, saspen juak nak kah rega gula nak nait takut cdak peniaga tok ambik kesempatan nyimpan stok. Sebab dolok nak kah penah jadi. Tanya la orang kedai ya tek nya madah kat depan, sempat juak nanyak rega. Gula sekilo RM1.45, oh ok la masih rega lamak. Beli 3kg, pake stok jak. Mun mak MK datang nya slalu ngerepak madah barang di KL tok mahal, sik apat kita nak compare gilak koh..kat KL tok ada benda nya murah ada sik. Sebab ya la prefer meli barang kat hypermarket. Murah sikit dan ada banyak choice.

Apapun sebab suma rega barang katanya nak turun tapi sik juak turun2 gik. Kenak la berjimat cermat...(pesanan tuk tukang tulis tok sebenarnya). Akhir kata dari MK, spend wisely!
Labels: edit post
4 Responses
  1. Audio Says:

    Tedah lok.. dalam keadaan masih berciken pok kedak ya.. masih dapat juak kitak kuar semata2 nak berbeli dak groceries ndah hoh. Betapa tinggi nya darjat seorang ibu. YerrRrr boh lamak glak kembang idong ya ekekeke


  2. Su iJamm Says:

    Atleast kitak sik pelu meli manok agik. Stok 'chicken' pox gik ada nak??


  3. MakModen Says:

    ahaha! lucu nar Audio eh.. jap.. pantai hillpark? mek asa dolok mek penah diam area ya.. nya sik jauh dari pantai dalam nak? nok berbukit2 ya nak? mun nak makei LRT stop ke stesen angkasapuri nak? kak ya ambik bas.. mun mek sik salah la...


  4. Su iJamm,sik sama ya pok mun chiken tok dimakan lak jangkit..kekekek